کرمانشاه
سوغاتی ایران » کرمانشاه
فروش شیرینی نان برنجی سوغات کرمانشاه
نان برنجی یا كلوچه برنجی را از تركیب آرد برنج، روغن ، شكر و تخم مرغ ، روغن حیوانی یا نباتی ، زعفران ، هل ، آب و گلاب تهیه می کنند. برای تهیه نان شكری هم از آرد گندم به جای آرد برنج استفاده میشود . در روایات معصومین (ع) هم به فواید نان برنجی اشاره شده است: به طوری كه در كتاب "نسخههای شفا بخش" تالیف، علی محمد حیدری نراقی از امام رضا (ع) نقل شده که فرموده اند : " چیزی سودمند تر از نان برنجی برای معده ی مسلول وجود ندارد.
نان برنجی نام یک نوع شیرینی محلی و سوغات شهرهای قزوین [۱] و کرمانشاه[۲]، و در گسترهای کمتر، درچند شهر دیگر ایران است.
در تهیه این شیرینی که شهرت خاصی در میان ایرانگردان و ایرانیان دارد از آرد برنج، آرد گندم، پودر شکر، روغن جامد، تخم مرغ، گلاب و هل استفاده میشود. نان برنجی انواع گوناگونی نیز دارد که از آن میان میتوان به نان برنجی ساده و نان برنجی زعفرانی اشاره کرد.
- شهر کرمانشاه به سبب اینکه در مسیر جاده ابریشم
و در مسیر راه کربلا قرار داشته و به همین دلیل مسافران و زائران فراوانی
به این شهر رفت و آمد داشتهاند، به فکر پخت مادهای بودهاند که هم
ماندگاری بالایی داشته باشد و هم جنبه غذایی بالایی. به همین دلیل مردم این
خطه سعی در تهیه شیرینی از جنس خوراک اصلی مسافران و زائران کردند که از
برنج تشکیل میشود.
- قدمت و پیشینه نان برنجی در کرمانشاه به ۱۵۰ سال پیش و زمان حکومت قاجار باز میگردد و از ۱۵۰ سال پیش به بعد یکی از سوغات معروف کرمانشاه است
- از پیشکسوتان نان برنجی پزی کرمانشاه میتوان به افرادی چون مرحوم «امیرعلی جعفری» معروف به «کلوچه پز»، مرحوم «رضا شکرریز»، مرحومان «علی اشرف شکرریز»، «محمدصادق و محمدابراهیم منتظری»، «عبدالله زاده» و «مسعود مطهری» اشاره کرد که زمینۀ تولید انبوه نان برنجی را فرهم کردند.[۵]
- گفته می شود که از میان پیشکسوتان نان برنجی پز، آن ها که دارای اعتقادات مذهبی بوده اند در هنگام دست زدن به خمیر نان برنجی، وضو می گرفته اند